E-sigaretten informatie

E-sigaretten zijn bedoeld om de overgang van roken naar stoppen te vereenvoudigen. De overstap van roken naar dampen is voor sommige mensen al een zeer bijzondere mijlpaal. Echter langdurig de e-sigaret roken kan op termijn ook schadelijke gevolgen hebben. Want ook in binnen de dampstof (e-liquids) zijn gevaarlijke stoffen aanwezige. Een daarvan is nicotine. Toch zorgt nu juist de aanwezigheid van nicotine voor het bevredigende gevoel wat roken geeft; de handeling, het toedienen van nicotine (wat erg verslavend is). Na de overstap op de e-sigaret zou je op den duur navullingen (e-liquids) zonder nicotine kunnen kopen. Daarmee is er weer een mijlpaal bereikt.

Gezondheidsrisico

Het toedienen van nicotine is nooit zonder enig risico. Nicotine is een giftige stof en is slecht voor hart en bloedvaten. Begin daarom nooit aan het roken van sigaretten of e-sigaretten en gebruik de e-sigaret echt alleen als tijdelijk hulpmiddel om geheel te stoppen met roken. Let op: ook in andere alternatieve middelen is nicotine verwerkt, zoals in (hoe toepasselijk) “nicotine-pleisters”, of kauwgum, zuigtabletten en sprays. Nicotine wat oraal wordt toegediend (kauwgum, e-sigaret etc) zorgt voor een wat bijtend gevoel in de mond. Je kunt het beste, als beginner, je e-sigaret kopen bij een erkende handelaar, die jou van belangrijke informatie kan voorzien indien gewenst.

Het RIVM heeft in o.a. 2015 onderzoek uitgevoerd naar de samenstelling van de stoffen in e-liquids en de vrijgekomen stoffen in de damp. e-sigHieruit kwam o.a. naar voren dat de stoffen (de geteste e-liquids) onderling sterk verschillen in gradaties van ongezonde stoffen.

Eerdere tests lieten zien dat bij een verhoogde verbranding (door een sterke voltage batterij) er nog meer kwalijke stoffen vrij kwamen. Dit zorgde voor de nodige ophef binnen de media.

De informatie hierover is allemaal terug te vinden op het internet en zijn afkomstig van de volgende bronnen:

  • RIVM (bericht: Damp van e-sigaret schadelijk voor gezondheid)
  • Metro Nieuws (bericht: E-sigaret 15 keer kankerverwekkender dan sigaret)