Energie label

Sinds 2015 is het verplicht voor alle huis eigenaren om een energielabel te hebben. De bedoeling van deze energielabel is om te laten zien hoe energiezuinig je huis is. Met die label kun je goed bekijken welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labels lopen van A t/m G waarbij A het meest zuinigste is. De rijksoverheid heeft in 2015 voor iedereen een voorlopige energielabel aangemaakt.

Voorlopige en definitieve energielabel

Een voorlopige energielabel is ingeschat op basis van de gegevens die staan vermeld in het kadaster. Er is hier rekening gehouden met het bouwjaar en woningtype. Zodra je huis gaat verkopen of verhuren moet je gegevens definitief maken. Hiervoor moet iemand langs komen om te kijken naar je huis. Een definitieve energielabel is 10 jaar geldig, wanneer je in die tijd je huis energiezuiniger hebt gemaakt kan het handig zijn om dit nogmaals te laten beoordelen. Dit kan voornamelijk gunstig zijn wanneer je huis in de verkoop zet. Een groener energielabel kan de verkoop van je huis goed doen.

Wanneer is een energielabel verplicht

Een energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van:
– Woningen en appartementen
– Woonwagens waar permanent gebruik van word gemaakt
– Recreatiewoningen die totaal meer dan 4 maanden per jaar word gebruikt, of wanneer er meer dan 25% van de energieverbruik bij permanent wonen word gehaald.
– Gebouwen met onzelfstandige woonruimte (wordt als een gebouw doorgerekend)

Energiezuiniger leven

Met de energielabel hoop de overheid dat de bevolking bewuster word van hun energieverbruik. Vaak kunnen kleine aanpassingen voor je huis een hoop energie schelen en ook de kosten. Het is beter voor je portemonnee en wat nog belangrijker is voor het milieu. Energieverbruik blijft namelijk in Nederland jaarlijks gemiddeld 4,2 % stijgen. Als je gaat vergelijk met 1950 verbruiken wij nu 16 keer zoveel. Die trend mag niet zo verder gaan willen wij nog kunnen genieten van de aarde. Gelukkig komen energieleveranciers steeds meer met groene stroom. Op Gaslicht.com kun je zien welke bedrijven groene energie leveren.

Advies

Er zijn veel bedrijven die je kunnen adviseren in het energiezuiniger maken van je woning. Natuurlijk wil je dat kosten voor de aanpassingen ook terug te vinden zijn je energierekening. Het kan een investering worden wat over de jaren terug wordt betaald in lagere energierekeningen. Dit kunnen ze allemaal voor je uitrekenen, zodat het de moeite waard is om hiermee aan de slag te gaan.