Glijmiddel, een taboe of ideale oplossing?

Glijmiddel is een lange tijd een grote taboe geweest en er werd vooral gedacht dat het alleen iets is voor vrouwen die het echt nodig hebben. Integendeel, glijmiddel maakt de seks beter is uit onderzoek gebleken.

Plezieriger en pijnloos

Ongeveer 1 op de 3 vrouwen ervaart pijn tijdens het vrijen blijkt uit het universitair onderzoek, dat uitgevoerd is op 2.453 vrouwen. Ze vonden seks met zowel glijmiddel op oliebasis als glijmiddel op waterbasis een plezierigere ervaring dan seks zonder glijmiddel. Het middel voorkomt wrijving, waardoor alles soepeler verloopt en de ervaring beter wordt. Daarnaast is het perfect om te gebruiken bij aftrekken of vingeren. Ook bij massages wordt glijmiddel regelmatig gebruikt, voornamelijk glijmiddel op oliebasis.

Veiligheid

Naast het feit dat glijmiddel de seks plezieriger maakt, is het ook een stuk veiliger. Doordat de huid minder droog is, bestaat er een veel lagere kans dat het condoom scheurt. Erg belangrijk, en daarnaast heb je ook minder kans op wondjes of een soa.

Alternatieven

Weet wel wat voor glijmiddel je koopt en waarmee je het kan gebruiken. Een veel gebruikte soort glijmiddel is er een op siliconenbasis, maar die kan je beter niet gebruiken in combinatie met siliconenseksspeeltjes. Dit breekt elkaar af namelijk, waardoor het speeltje poreus wordt en een gevaar vormt voor je gezondheid. Siliconenspeeltjes in combinatie met glijmiddel op waterbasis is echter geen probleem. In veel slaapkamers worden er ook alternatieven gebruikt zoals babyolie of kokosolie. Hoewel sommige alternatieven geschikt zijn, wordt het afgeraden. Kokosolie kan bijvoorbeeld in de baarmoederhals blijven hangen en vormt daarnaast vlekken in de lakens. In veel alternatieve producten zit ook glycerine, geen fijn stofje want het kan een schimmelinfectie veroorzaken.

Een glijmiddel gebruiken is dus zeker verstandig, veilig en plezierig, maar weet wel wat je koopt. Veilig genieten geeft hier meer uitleg over. Een glijmiddel op waterbasis is een goede optie en kan bijna overal voor gebruikt worden, vlekt niet, veroorzaakt geen infecties en is bovendien een van de goedkoopste varianten. En het belangrijkste is dat glijmiddel op waterbasis veilig te gebruiken is met alle condooms. Het beste alternatief is glijmiddel op siliconenbasis, dit glijdt nog beter en blijft langer zitten waardoor je het maar één keer aan hoeft te brengen. Het enige nadeel is dat het wel vlekt in je lakens en het wat moeilijker van je af kan wassen.

Het kiezen van een glijmiddel niet ingewikkeld, ondanks dat je met een aantal dingen rekening moet houden. In ieder geval is het zeker het proberen waard, voor een flacon ben je gemiddeld tien euro kwijt.