Horeca

Hoe beoordeel je als klant of de keuken van de restaurant schoon is?

Iedereen kent Rob Geus wel van de smaakpolitie. In zijn programma ging hij horecaondernemers bezoeken om te kijken of ze goed hun keuken schoonhouden. Er word tenslotte eten gemaakt en dat moet in een schone hygiënische ruimte gebeuren. Hij kwam gevraagd of ongevraagd langs bij restaurants en deed een grondige schoonmaaktest. Er kwamen soms de raarste dingen tevoorschijn als je dat had geweten je nooit zou hebben gegeten. Doordat wij zo op hygiëne letten is onze maag niet gewent om veel slechte bacteriën te verwerken en worden we hier gauw ziek van. Jaarlijks lopen in Nederland 700.000 mensen een voedselvergiftiging op. Terwijl in andere landen waar welvaart wat minder is wel tegen een stootje kunnen.

Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven die een open keuken hebben waar je zelf alles eventueel nauwlettend in de gaten kan houden. Maar waar kun je zelf als consument op controleren of het hygiëne voldoende is. We hebben een aantal tips voor je om op te letten.

Koks

Let altijd eerst op de kok. Wanneer de kok er niet schoon uit ziet en slecht verzorgd is, heb je een grote kans dat hij ook zo omgaan met zijn spullen in de keuken. Er mag verwacht worden dan zijn handen er schoon uit zien. Dat hij eventueel handschoenen gebruikt, wanneer hij bijvoorbeeld met kip bezig is niet de groente besmet met zijn handen zonder te hebben gewassen of handschoenen gebruikt hebben.

Restaurant

Kijk goed rond in het restaurant zelf. Hebben ze alles goed schoongemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar de vensterbanken, planken en vloer. Ziet dit er schoon uit? Zijn de tafels netjes gedekt ligt er schonen kleedjes erop. Kijk naar je horeca bestek en borden. Neem een bezoekje aan de toiletten is hier ook alles goed schoon en word er ook een schoonmaak rooster bijgehouden door het personeel. Een keer per dag een controle in een volle restaurant is natuurlijk erg weinig.

App

Er bestaat een app waarin de inspectieresultaten openbaar is gemaakt. Hierop kun je resultaat zien van 2000 verschillende horeca ondernemingen. Wanneer deze voldoen aan alle voorwaarde die ook van de wet geleden krijgen ze groen licht, wanneer er een aantal dingen niet in orde zijn krijgen ze een oranje licht en moeten ze een plan van aanpak maken om deze punten te verbeteren. Wanneer er rood licht is er wat met de voedselveiligheid aan de hand. Ze zullen dan begeleiding krijgen om dit te veranderen.