Hoe blijven we er jong uit zien?

Natuurlijk is het heerlijk om er altijd jong uit te blijven zien, althans voor de meesten onder ons. Er zijn natuurlijk ook mensen die het juist mooi vinden als de tand des tijds af te lezen is op het gezicht van de mens. Rimpels, groeven, littekens, ze kunnen worden geassocieerd met ervaring en wijsheid. Toch doen de meeste mensen, vooral vrouwen, er veel aan om er zo lang mogelijk goed uit te blijven zien. Veel tijd wordt besteed aan kleding, kapsel en make-up. Veel mensen lijken het kennelijk echt nodig te hebben om er tot op hoge leeftijd jong uit te zien, maar goed, smaken verschillen zullen we maar zeggen.

Vroeger en nu

Vroeger, toen er nog geen plastische chirurgie bestond, of in ieder geval nog in de kinderschoenen stond, was het moeilijk om er lang jong uit t e blijven zien. Er werd toen vooral heel veel gebruik gemaakt van poeders en allerhande make-up om al die rimpels toch maar vooral onzichtbaar te maken. Eigenlijk hadden al die poeders en zalfjes natuurlijk een averechts effect, omdat een en ander de huid verstikte, de huid kon niet meer ademen zeg maar. Maar toen de plastische chirurgie zijn intrede deed, veranderde er opeens heel veel. Rimpels werden niet meer gecamoufleerd door ze te maskeren met een zalf of poeder, maar werden gewoon weggehaald door de gezichtshuid strak te trekken. De zogenaamde facelift deed zijn intrede. Aanvankelijk was een dergelijke ingreep alleen weggelegd voor de jetset en welgestelden, want in het begin was de ingreep nog bijzonder kostbaar.

Fillers

Wat in onze moderne tijd erg in opkomst is, zijn botox en fillers. Een bekende filler is de stof hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een suiker die van nature voorkomt in ons lichaam. De stof zorgt voor een gezonde huid en gewrichten. Hoe ouder we worden hoe minder hyaluronzuur er in ons lichaam aanwezig is, met als gevolg het ouder worden van de huid. In de medische praktijk wordt hyaluronzuur wel ingezet om het verouderingsproces van bijvoorbeeld gewrichten tegen te gaan. Een filler met Hyaluronzuur wordt door de plastisch chirurg geïnjecteerd in de huid om zo rimpels te laten verdwijnen. Vooral rimpels die zijn ontstaan door een tekort aan vetweefsel of bindweefsel zijn geschikt om weg te halen met een filler behandeling met hyaluronzuur. Vroeger werd er ook wel gebruik gemaakt van permanente fillers, maar tegenwoordig worden er tijdelijke fillers gebruikt. De reden daarvan is, dat gebleken is dat permanente fillers toch niet zo goed zijn voor de gezondheid.