Hoe onderhoud je CV-ketel

Van een CV-Ketel mag je verwachten dat hij minimaal 15 jaar mee kan. Alleen dan moet je ze wel goed onderhouden. Dat is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je CV-ketel maar ook voor je veiligheid en dat het zuinig werkt. Wanneer je slecht zorgt voor je CV-ketel kan het zelfs zorgen voor onveilige situatie door koolmonoxidevergiftiging.

Onderhoud CV-ketel

Het is goed om te weten wat je zelf kan doen en wat je door een vakman moet overlaten. Vaak kun je bij je CV-Ketel een onderhoudscontract afsluiten waarbij een monteur jaarlijks langs komt om alles te controleren. Andere grote voordeel is dat je eerder word geholpen wanneer in de wintermaanden je ketel er mee ophoudt. Een onderhoudscontract zorgt er voor dat je langer garantie hebt. Er zijn dan vaak wel regels aan verbonden, je moet bij de fabrikant zelf de onderhoudsbeurt laten doen. Er moet minimaal 1 keer per jaar iemand langs komen. Onderhoudscontracten zijn er in alle vormen en maten. Tijdens een jaarlijkse reguliere onderhoud doen ze de volgende dingen: het reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel.
Vervolgens zijn er allerlei varianten waarbij je wel of geen voorrijkosten, uurloon of materiaalkosten betaalt. Bij het meest voorkomende contract betaal je geen voorrijkosten en uurloon, alleen eventuele materiaalkosten. Het meest complete contract, bijvoorbeeld een ‘all-in service contract’, dekt ook de materiaalkosten. Sluit alleen een onderhoudscontract af bij een Erkende CV monteur zoals installateur Rotterdam. Deze kun je herken aan een keurmerk die word gegeven door installatiebranchevereniging Uneto-VNi.

Een installatie monteur moet voornamelijk controleren naar de waarde van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof(O2) in de rookgassen van het gastoestel.

Er zijn ook een andere onderhoud werkzaamheden die je zelf kan doen. Zoals de cv-ketel bijvullen en aftappen.

Cv-ketel schoonmaken
Het enige cv-ketel onderdeel dat je zelf mag schoonmaken is de mantel, de buitenkant van de ketel. Gebruik een vochtige doek en wat zeep, vermijd schurende reinigingsmiddelen.

Waterdruk cv-ketel
Controleer regelmatig of het water in de verwarmingsinstallatie de juiste druk heeft (waterdruk tussen 1 en 2 bar).

Cv-ketel bijvullen
Je kunt de cv-ketel bijvullen met leidingwater tot de juiste druk bereikt is.

Verwarming ontluchten
Cv ketel bijvullen en cv ketel ontluchten. Alle lucht in de leidingen kost onnodig energie. Ontlucht je verwarmingssysteem regelmatig.

Cv-installatie aftappen
Je verwarmingssysteem leeg maken? Dat gaat eenvoudig in een aantal stappen.

Cv-ketel afstellen
Je kunt de cv thermostaat afstellen op de juiste temperatuur, in het najaar en het voorjaar.