Hoe onderhoud ik mijn gras?

Het regelmatig maaien van het gras is van essentieel belang. Op deze manier stimuleer je namelijk de groei van het gras. Op deze manier kun je een vol en fraai gazon behouden. Veel mensen denken dat het maaien van het gras voldoende is, maar er komt veel meer bij kijken. Bemest het gras bijvoorbeeld een aantal keer per jaar en kalken kun je in het vroeg in het voorjaar doen, alsmede in het najaar gebruiken. Kalk heeft een belangrijke functie, want op deze manier wordt de zuurtegraad positief voor het gras beïnvloedt en zo kun je voorkomen dat er mos gaat groeien.

Verticuteren

Verticuteren is ook aan te raden om zo vilt en materiaal dat dood is weg te kunnen halen. Bovendien snijd je de wortels van het gras door. Door te verticuteren zorg je er voor dat de bovenste laag van het graag luchtig wordt. Voedingstoffen, lucht, water en licht kunnen dan weer doordringen en de wortels krijgen de mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen. Eventuele kale plekken kun je met graszaad bezaaien. Vul ook kuilen op met grond. Na een tijdje zal ook hier weer gras gaan groeien.

Verticuteren is zo goed, omdat je hierdoor een zuur gazon kunt voorkomen. Door bladeren en allerlei afval van planten blijft het gazon zuur en vochtig. Dankzij een zure grond krijgt mos de mogelijkheid om te groeien. Als het mos eenmaal groeit en je er niks tegen doet, is het gazon vroeg of laat verstikt met mos en wordt het gras verdrongen.

Graszoden aanleggen

Wil je graszoden aanleggen? Een uitstekende keus, omdat graszoden eenvoudig zijn te leggen en je na ongeveer drie weken er al op kunt lopen. Ideaal als je snel alles voor elkaar wilt hebben en niet maanden wilt wachten. Bij het inzaaien van gras kan het maanden duren tot je er eindelijk op kunt lopen. Om deze reden kiezen de meeste mensen voor graszoden. Zoden zijn wel iets duurder dan graszaad, maar je hebt er veel sneller plezier van.
Tussen begin april en eind mei is het de beste periode om te beginnen met het aanleggen van graszoden. Zo kun je nog de gehele zomer genieten van een mooie grasmat. Ook de maand augustus is een ideale maand, omdat het dan ’s nachts relatief warm is en vrij vochtig. Onder deze omstandigheden gedijt een grasmat eigenlijk ideaal. Eigenlijk kun je gedurende het jaar altijd wel een grasmat aanleggen, maar doe dit niet wanneer het vriest. Dan is de kans klein dat de wortels van de zoden zullen aanhechten.

Graszoden kun je kopen bij een tuincentrum, maar heb je wel eens overwogen om ze online aan te schaffen. Graszoden kopen kan heel eenvoudig ook online en het is heel gemakkelijk. Je zoekt online naar een aantal bedrijven die zoden aanbieden. Vervolgens ga je prijzen vergelijken en kun je bestellen. Voordat je gaat bestellen kun je wellicht eerst naar reviews kijken, zodat je precies weet welke aanbieder kwaliteit levert. De zoden worden thuis bezorgd, zodat je zelf niet met het transporteren van de graszoden zit.

 

gras2