Hoelang gaan elektrische apparaten mee?

Stap een willekeurige huis binnen en kijk eens hoeveel elektrische apparaten er staan. Tegenwoordig hebben wij voor alles wel een apparaat als je alleen al even in de keuken rond kijkt staat het vol met apparatuur. Gemiddeld heeft een huishouder ongeveer 93 elektrische apparaten in huis! Al deze apparaten worden veel gebruikt en hebben een bepaalde levensduur. De laatste jaren gaan de apparaten steeds minder lang mee. Wanneer bijvoorbeeld de batterijen niet goed meer oplaad moet je gauw al het hele product vervangen, omdat de batterij niet los kan. Zijn het marketing ideeën van bedrijven dat ze dit bewust doen of proberen ze aan de behoeftes te voldoen van de klanten? Moeten wij niet milieu bewuster gaan denken en de apparaten gewoon laten repareren. Wanneer we alle elke keer vervangen blijft er veel afval over van de oude apparatuur. Er zijn ook bedrijven die zelf onderdelen verkopen en dat je het zelf kan maken.

Consument

De huidige consument laat zien dat er steeds sneller apparaten worden ingewisseld voor een nieuwe exemplaar. Het wordt makkelijk en goedkoper gemaakt om een nieuw product aan te schaffen dan dat je een apparaat laat repareren. Een goed voorbeeld is het scherm van je mobiel die stuk is kost je gauw al ruim 100 euro. Vind je dat waard of heb je dan liever een nieuwe toestel. Een ander punt is dat er steeds sneller nieuwe en betere producten op de markt komen. Heb je nu een nieuwe mobiel gekocht over een half jaar zijn er al veel betere modellen op de markt.

Garantie

Om garantie goed te kunnen bepalen heeft de UNETO-VNi ondernemingsbranche een lijst gepubliceerd met de gemiddelde economische levensduur van een aantal veel gebruikte apparaten. Daarnaast zijn bedrijven ook wettelijk verplicht om een goed product af te leveren aan zijn klanten. Als een product binnen een bepaalde tijd niet deugt of stuk gaat heb je recht op een nieuw product of het moet kosteloos worden gemaakt.Wanneer kun je bepalen of een product wel of niet deugt? Wat je mag verwachten van een product hangt af van een aantal factoren:
– Informatie van de verkoper of in de reclame (telefoon die waterdicht is)
– Of het product nieuw of 2de hands is
– Slijtage

Bij elke elektrische apparaat staat aangegeven wat de garantie periode is. Hier moeten ze aan houden. Bij sommige bedrijven is het zelfs mogelijk om een extra garantie bij te kopen. Je krijg hierdoor meer rechten dan je al hebt bij een wettelijke garantie. Pas wel op met producten kopen die via internet vanuit een buitenlandse leverancier komt.