Bakstenen en Ballonnen

Haarlem
vrijdag 01 juni 2012 t/m zondag 26 augustus 2012

Haarlem is ondergedompeld in het beeldverhaal. Na de Stripdagen en de Illustratie Biënnale is er in het ABC Architectuurcentrum de expositie ‘Bakstenen en Ballonnen; Architectuur in strips en maquettes’ te zien. Het toont niet alleen maquettes van architecten als Jean Nouvel, Rem Koolhaas, Bjarke Ingels en Norman Foster, maar ook de stripvorm die zij gebruiken om hun projecten te presenteren.

Mélanie van der Hoorn, van wie een gelijknamig boek verschijnt, heeft onderzoek gedaan naar internationale en vooral Europese voorbeelden van architecten die het beeldverhaal gebruiken als communicatiemiddel met hun opdrachtgever, bij presentaties, voor prijsvraaginzendingen, maar ook om kritiek te uiten of als hulpmiddel bij het ontwerpen. Zo hebben toonaangevende architecten als Jean Nouvel, Rem Koolhaas en Norman Foster ooit de stripvorm gebruikt om hun projecten te presenteren, maar ook om te reflecteren op de sociaal-politieke context waarin deze tot stand komen. Architecten als Willem Jan Neutelings (Riedijk Architects) en Wes Jones (Jones.Partners) hebben met hun architectuur in stripvorm zelfs internationale prijsvragen gewonnen.
Op de tentoonstelling is een verrassende diversiteit aan architectuur in stripvorm te zien, steeds in combinatie met een veel vertrouwder en bekender communicatiemiddel van architecten: de maquettes. Op de tentoonstelling zien we ook maquettes gecombineerd met striptekeningen van onder andere OMA, Mecanoo in samenwerking met Henk Döll/Joost Swarte, Maarten Min, en het Duitse Peanutz Architekten. Een groot aantal van deze projecten waarin architecten een brug slaan naar de stripwereld, zijn nooit eerder getoond.

Het boek ‘Bakstenen en Ballonnen. Architectuur in stripvorm’ van Mélanie van der Hoorn is ontworpen door Studio Joost Grootens en verschijnt bij uitgeverij 010; € 39,50 (ook in het Engels). www.010.nl

 

Locatie

ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 4
2011 EP Haarlem

Contact

Telefoon: 023 5340584

Url

http://www.architectuurhaarlem.nl/