Christien Meindertsma - Vlas

Middelburg
zaterdag 12 november 2011 t/m zondag 23 september 2012

Als vervolg op de tentoonstelling 'Sits, Grein & Bombazijn, vergeten stoffen' is het Zeeuws Museum op zoek gegaan naar een vormgever die zich verder verdiept in ‘vergeten’ textiel uit de collectie van het museum. Christien Meindertsma’s fascinatie voor vlas sluit aan bij de ideeën van het museum en de collectie linnen die het in zijn bezit heeft. Bovendien wordt vlas al eeuwenlang in Zeeland verbouwd en verwerkt en is het een beeldbepalend cultuurgewas.

Het vlasproject van Meindertsma (1980) begon met het inzaaien van een kavel (kavel GZ 59-west) in 2009. Om export van de oogst naar China te voorkomen koopt Meindertsma haar vlas op en laat het verwerken in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. In het textieldepot van het Zeeuws Museum laat ze zich onder andere inspireren door de vele linnen hemden uit de collectie. Het resulteert in diverse producten, zoals een biodegradeerbare stoel geheel gemaakt van vlas, een poef van vlastouw, vlaspapier, een lamp en een serie theedoeken van 100 % linnen waarbij het patroon bestaat uit luchtfoto’s die steeds dichter inzoomen op haar vlaskavel. De kilo’s lijnzaad die overblijven worden niet alleen opnieuw ingezaaid maar ook gebruikt in de broodjes die verkrijgbaar zijn in het Museumcafé tijdens de tentoonstelling. Meindertsma brengt processen volledig in kaart in 'Vlas': de verwerking van het vlas, de producten, de samenwerkingen, de kosten en de baten. Het inzichtelijk maken van haar werk is kenmerkend voor Meindertsma. Dit komt in de tentoonstelling tot uiting (zelfs de presentatiekasten bestaan uit vlas), in de speciaal door Roel van Tour gemaakte film en in het bijbehorende vlasboek (gemaakt van vlaspapier) dat in het voorjaar van 2012 verschijnt.

Christien Meindertsma (1980) studeerde in 2003 af aan de Design Academy in Eindhoven. Sindsdien exposeert zij in binnen- en buitenland en won zij onder andere de Charlotte Köhlerprijs in 2010. Een van haar bekendste projecten is PIG 05049, een boek van varkensleer (gelimiteerde editie) waarin zij de oneindige hoeveelheid toepassingen van een heel varken in kaart brengt.

Christien Meindertsma Solo – Textielmuseum, Tilburg
11 februari t/m 3 juni 2012 is er een overzichtstentoonstelling te zien van Christien Meindertsma in het Textielmuseum. Gedurende deze periode bieden beide musea 50 % korting op elkaars entreekaartje.

Locatie

Zeeuws Museum
Abdij (plein)
4331 BK
Middelburg

Contact

http://www.zeeuwsmuseum.nl/