WERKSTIJL function & fashion

Rotterdam
dinsdag 28 februari 2012 t/m zondag 30 september 2012

Door de overvloed aan hoge hakken en ingewikkelde creaties op de catwalk, zou je bijna vergeten dat ook praktische kledij het modebeeld beïnvloedt. De tentoonstelling ‘Werkstijl’ in het Schielandshuis te Rotterdam ontdoet mode van de gebruikelijke glamour en richt zich op het moment dat fashion nog functie is. In rauwe bakken, aan haken en op geschraagde tafels zijn doorleefde kledingstukken te zien. De tentoonstelling is een samenwerking tussen conservator Sjouk Hoitsma en modeontwerpster Monique van Heist, voor wie werkkleding een belangrijke inspiratiebron is.

Eerder al was Van Heist (1972) gastcurator van het Zeeuws Museum, waar zij onder de noemer ‘ModeMetMonique’ een vergelijkend collectieonderzoek presenteerde met enerzijds haar werk als vormgever en anderzijds de (mode)collectie van het Zeeuws Museum. In drie grote zalen werden het product, het verhaal en het ontstaansproces van haar modecollecties weergegeven.

In ‘Werkstijl’ ligt de nadruk niet zozeer op het werk van Van Heist, maar is het uitgangspunt de relatie tussen historische werkkleding en mode. Het ultieme voorbeeld is natuurlijk de spijkerbroek: van oorsprong een werkkostuum voor mijnwerkers, nu het favoriete kloffie van velen en elk seizoen aanwezig op de catwalk. Op de tentoonstelling zie je meer dan honderd jaar oude jeans, teruggevonden in verlaten mijnen door zogenoemde denim-archeologen, en moderne variaties van Nederlandse en internationale denim labels, zoals Denham the Jeanmaker, Blue Blood Brand en Levi’s. Behalve jeans, is er een grote verzameling colbertjasjes, overalls en stofjassen uit het verleden en hierop geïnspireerde hedendaagse creaties van internationale namen als Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier en Walter van Beirendonck, maar ook van nationale ontwerpers als Bas Kosters, nieuwelingen Nada van Dalen (ontwerpt rauwe kledingcollecties met humor), Martine Viergever (maakt zilveren sieraden, geïnspireerd op alledaagse dingen) en natuurlijk Van Heist zelf.

 

Locatie

Museum Rotterdam
schielandshuis
Korte Hoogstraat 31
3011 GK Rotterdam
openingstijden di t/m zo 11.00-17.00 uur

Contact

telefoon
010 217 67 67

e-mail
info@museumrotterdam.nl

Url

http://www.hmr.rotterdam.nl/index.php