Kantoorverlichting

De wintermaanden komen er weer aan en dat betekend minder licht overdag. Voor mensen die 40 uur werken in een week zijn dit vaak wat sombere tijden. Men gaat in het donker naar hun werk en vertrekken ook weer in het donker. Ze komen eigenlijk geen daglicht meer tegen. Licht heeft heel veel invloed op de mens. Het zorgt voor onze fysiologische processen, observatievermogen en onze sociale en psychologisch gedrag. Je kunt dit al makkelijk herken aan menselijk gedrag wanneer het bijvoorbeeld buiten erg bewolkt is en wanneer de zon volop schijnt. Mensen zijn veel vrolijker en veel meer aanwezig wanneer de zon volop schijnt.

Vitamines

Zoals veel mensen al weten zorgt zonlicht voor vitamines in onze lichaam. Dat is ook een van de reden waarom mensen vaker ziek worden in de winter dan in de zomer. Dit ligt niet aan de kou maar aan de hoeveelheid zonlicht onze lichaam opvangt. Dit is vervelend voor een bedrijf want de ziekteverzuim is altijd veel hoger in de wintermaanden dan tijdens de zomer.

Stresshormonen

Het cortisol-niveau reageert op de blauwe lichtkleur van de ochtend en voormiddag en neemt toe tijdens de voormiddag. Het zorgt ervoor dat je alertheid en concentratie verhoogt. Een ander woord voor Cortisol is stresshormoon, zorgt er ook voor dat verlies aan energie na een stresssituatie terug wordt gecompenseerd. Deze stresshormonen kun je ook kwijt raken door te gaan sporten en dan voornamelijk cardio.

Melatonine

Het melatonine-niveau reageert op de rode lichtkleur van de avond en neemt toe vanaf het schemeruur en vermindert aanzienlijk gedurende de dag. Melatonine is bedoeld als slaaphormoon. Wanneer je dus teveel in het donker werkt zul je te veel slaaphormonen in je lichaam hebben. Je blijft gedurende dag lang moe en komt slecht op gang.

Het is begrijpelijk dat wanneer een bedrijf wil dat je optimaal kan presteren moet zorgen voor voldoende en juiste verlichting op je werkplek. Toch word hier nog te weinig aan gewerkt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 68% van de werknemers de verlichting op hun werkplek grimmig vonden. Er zijn al diverse lampen uitgevonden die geen onderscheid heeft met natuurlijk licht (tl-buizen, halogeen, LED verlichting). Toch is het voor een bedrijf lastig om hierin een balans te kunnen vinden. Aan de ene kant willen ze dat iedereen het maximale kan presteren maar aan de andere kant willen ze geen torenhoge energie rekening en denken aan het milieu.