Kosten besparen centrale verwarming?

Bijna iedereen in Nederland heeft wel centrale verwarming in zijn woning. Met behulp van een cv-ketel wordt warm water door de leidingen van de cv-installatie gepompt met een temperatuur van het water die via de thermostaat is in te stellen. Vroeger was dat wel anders, toen werd er vooral gebruik gemaakt van gashaarden, open haarden en houtkachels. Veel mensen laten de cv-installatie over aan een erkend cv installateur, kopen daar vaak ook de cv-ketel en sluiten dan meteen een onderhoudscontract af. Maar een en ander kost natuurlijk gas en hoe kunnen we daar nu zo goed mogelijk op besparen? Hieronder enkele tips om zuiniger te stoken in huis en niet te veel warmte te verliezen.

Goede isolatie

En goede isolatie van uw huis is een belangrijke factor om te kunnen besparen op energiekosten die de centrale verwarming verbruikt. Denk daarbij aan dubbel, isolerend glas, spouwmuurisolatie, enz. Dat kan al een hoop warmteverlies voorkomen waardoor u dus minder hoeft te stoken dan zonder goede isolatie. Overigens is het isoleren van de spouwmuur, en eigenlijk ook het plaatsen van dubbel glas geen karwei dat u zelf even kunt doen. Dat kunt u het beste uitbesteden aan een bedrijf dat in die werkzaamheden gespecialiseerd is. Dat vergt natuurlijk even een investering, maar op termijn kunt u die zeker terugverdienen door de verlaging van de stookkosten.

Hoogrendementsketel

Ook het aanschaffen van een goede hoogrendementsketel scheelt in stookkosten. Vaillant, Remeha en Intergas zijn bijvoorbeeld goede merken op het gebied van cv-ketels die hun sporen wel verdiend hebben. De cv-ketels van de merken zijn tegenwoordig stuk voor stuk uitstekende cv-ketels met een hoog rendement. Laat wel altijd regelmatig, bijvoorbeeld een keer per jaar uw cv-installatie nakijken. Vooral het laten van de cv-ketel is daarbij erg belangrijk. Overigens kunt u bij de aanschaf en installatie van een nieuwe cv-ketel, in overleg met de monteur, de ketel zo zuinig afstellen als mogelijk is in uw situatie.

Ramen en deuren gesloten houden

Houdt de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten als het niet nodig is om ze open te houden. Er kan veel warmte uit een vertrek verdwijnen door een open raam of deur dat niet goed gesloten is. Stook niet de hele tijd in ruimte waar u heel weinig bent, zoals bijvoorbeeld op zolder of in de voorraadkast. Ook een tochtstrip bij de voordeur in de hal kan ervoor zorgen dat de warmte binnen blijft en er niet te veel koude lucht van buiten naar binnen onder de voordeur door wordt gezogen.