Waar let u op bij een zorgverzekering

Een goede zorgverzekering geeft een veilig gevoel. Door jezelf te verzekeren tegen medische kosten, of de kosten van tandartsen en specialisten, weet je dat je je niet druk hoeft te maken wanneer je medische hulp nodig hebt. In Nederland is de zorgverzekering verplicht. Diverse verzekeraars bieden de zorgverzekering aan, in allerlei soorten en maten. In dit artikel behandelen we de zorgverzekering uitgebreid.

Medische kosten

In Nederland is de zorgverzekering verplicht, en met een reden. Het is in de Nederlandse wet namelijk zo geregeld dat iedere inwoner recht heeft op goede zorg, wanneer dat nodig is. Echter, de medische kosten zijn heel duur. Met name de apparatuur en opnames in het ziekenhuis kosten jaarlijks miljarden euro’s. Wanneer de staat deze kosten voor iedereen zou betalen, gaat ze failliet. Daarom is de zorgverzekering een verplichte verzekering voor iedere inwoner. Gemiddeld gezien kosten deze verzekeringen om en nabij de € 90,- per maand. Dan spreken we alleen over het basispakket.

Basispakket zorgverzekering

De zorgverzekering is, zoals gezegd, een verplichte verzekering. Dat geldt alleen voor het zogenaamde basispakket. Het basispakket omvat de meest noodzakelijke zorg, waaronder opname in het ziekenhuis, gebruik van apparatuur of hulpmiddelen, revalidatie en het vervoer van en naar het ziekenhuis per ambulance. Dit basispakket heeft iedereen in Nederland moeten afsluiten. Ieder jaar wordt dit pakket aangepast en veranderd, waardoor de samenstelling niet altijd hetzelfde is. Wanneer je je liever voor meerdere rubrieken laat verzekeren, spreek je van een aanvullende verzekering.

Aanvullend verzekeren?

Loop je veel risico met betrekking tot sporten? Dan is het raadzaam om ook de fysiotherapeut mee te nemen in je verzekering. Voor die dekking betaal je wat meer premie, maar wel wordt de eventuele behandeling door de fysiotherapeut vergoedt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer je de tandarts aanvullend laat verzekeren. In dat geval hoef je niet bang te zijn voor hoge kosten. Je betaalt alleen een hogere maandelijkse premie. Op deze manier kun je je voor allerlei rubrieken extra en aanvullend laten verzekeren.

Premies zorgverzekering

De zorgverzekering uitgebreid kost je per maand een bedrag aan premie. Zoals gezegd is dit gemiddeld, bij een basispakket, zo’n € 90,-. De premies verschillen echter per verzekeraar. Daarom kan het de moeite lonen om de premies van verzekeraars met elkaar te vergelijken, voordat je ergens een zorgverzekering afsluit. Ook is het mogelijk om je aanvullend bij een andere verzekeraar te laten verzekeren, omdat dat nu eenmaal voordeliger is. Kijk echter wel altijd goed naar de gestelde voorwaarden en eisen.

Eigen risico

Bij het basispakket heb je ook te maken met een eigen risico. Dat betekent dat je zelf voor een deel van de kosten op moet draaien. Zodra het eigen risico, meestal zo’n € 150,- tot € 300,- op is, wordt de rest volledig door de verzekeraar gedekt. Aan het eind van een jaar loopt de verzekering echter af, waardoor je in januari weer opnieuw eigen risico moet betalen. Dit eigen risico is te beïnvloeden. Maar wanneer je liever een lager eigen risico hebt, zul je wel meer maandelijkse premie moeten betalen. Weeg dit dus van tevoren goed voor jezelf af.

Vergelijken

Uiteraard zijn er diverse vergelijkingsites waarop u met een duidelijk overzicht kunt zien waarop u kunt besparen en wat de verzekeringen per aanbieder precies inhouden. Vergeet ook vooral dit niet te doen met overige verzekeringen die voor uw leven belangrijk zijn, zoals het vergelijken van uw uitvaartverzekeringen bijvoorbeeld. Door verzekeringen goed met elkaar te vergelijken maakt u veel beter keuzes die bij u passen.