Leuke relatiegeschenken

Leuke relatiegeschenken

Hoe kom je met een goed idee voor leuke relatiegeschenken? Wat geef je, hoeveel geef je uit en wát krijg je ervoor terug?

Laten we met de deur in huis vallen: de tijd van een simpel bloemetje met een kaartje is nu toch echt voorbij. Wil je de zakelijke relatie op een goed niveau houden, dan volstaat ook de ‘simpele’ pot met drop echt niet meer. Nee, het gaat om slimme, leuke dingen. Dingen die de aandacht weten vast te houden en, belangrijker, die uitnodigend genoeg zijn om er anderen over te vertellen.

Gegraveerde glazen

Een origineel cadeau zijn de gegraveerde glazen. Online webshops zoals Glazenbedrukken.org stellen je in staat om een makkelijke selectie te maken van het soort glas dat gegraveerd moet worden. Om er zeker van te zijn dat je niemand beledigd is het een goed idee om juist niet te kiezen voor glazen waarin normaliter alcoholische dranken geserveerd worden. Een alternatief is het laten graveren van een waterkan. Ook dit is mogelijk via de eerder genoemde website.

Gegraveerde theedoos

Thee is een populaire drank. Veel bedrijven kiezen ervoor om de thee aan te bieden in een theedoos. Doe je deze cadeau als relatiegeschenk, dan ben je er zeker van dat niet alleen medewerkers, maar ook externen dit geschenk (en dus het bedrijfslogo) onder ogen krijgen. Via de website Meesterslijpers.nl is het mogelijk een theedoos te laten bedrukken voor een aangename prijs.

Potloden

Juist in deze tijd van digitalisering is het leuk om iets te geven waarmee mensen moeten denken voorbije tijden. Kleurpotloden doen veel mensen terugdenken aan hoe het vroeger was. Bovendien bestaat de kans dat deze weer weggegeven worden aan kinderen. De naamsbekendheid wordt hiermee vergroot, want men gaat navraag doen bij de eigenaar van de potloden hoe men aan deze originele potloden komt.

Powerbank

Iets dat wel helemaal van deze tijd is dat is een powerbank. Een powerbank stelt je in staat om je telefoon of tablet snel op te laden, zonder dat er een stekker in het stopcontact gestoken hoeft te worden. Laat je een dergelijke powerbank via deze website bedrukken, dan ben je er zeker van dat het gaat om een handzame oplader, die meegenomen kan worden aan een sleutelbos.

Een bureaulamp

Niet echt voor de hand liggend is het weggeven van een bureaulamp. Toch is het een opvallend cadeau, dat zeker voer is voor een verder gesprek. Zeker wanneer het gaat om een bureaulamp met een opvallend ontwerp, zoals deze Hansa bureaulamp. Overigens is het wel een beetje oppassen, want je moet de keuze voor het ontwerp wel afstemmen op de inrichting van de klant.

Inlevingsvermogen

We kunnen de lijst nog veel langer maken. Het belangrijkste is dat je voldoende weet over de klant om te bepalen welk geschenk het meest geschikt is. Zo is het niet verstandig om aan te komen met een doosje wijn wanneer je weet dat de ontvanger geen wijn drinkt. Toch is er een nog grotere fout die je kunt maken.

Geef geen relatiegeschenk dat gebaseerd is op kunst. Kunst is een gevoelig onderwerp, misschien nog wel meer dan alcoholische dranken. Of een kunstwerk mooi is, dat is natuurlijk subjectief. Bovendien kan het een verkeerd beeld geven over de vermeende smaak van de persoon of het bedrijf dat het relatiegeschenk weggeeft.

Budget

Natuurlijk is het goed om je fantasie te gebruiken. Een belangrijke rol van betekenis speelt hierbij overigens ook het budget. Hoeveel wil je uitgeven voor het relatiegeschenk en welk doel wil je hiermee bereiken? De kans dat een commercieel succes gehaald kan worden uit het weggeven van het geschenk moet meewegen in de prijs die je uiteindelijk gaat betalen voor het relatiegeschenk.

Oppassen

Niets is vervelender dan iets weg te geven dat snel kapot gaat. Gelukkig zijn er tal van websites waarop reserveonderdelen besteld kunnen worden, maar dat is eigenlijk niet zoals het hoort. Het relatiegeschenk dient van goede kwaliteit te zijn en langere tijd mee te gaan. Ook dit geeft richting de zakelijke relatie een goede indruk. Hoewel de producten gratis zijn, wordt er soms erg veel waarde aan gehecht. Gaat het om goedkope producten of producten die snel kapot gaan, dan kan dit invloed hebben op de manier waarop men tegen het bedrijf aan kijkt.

Samenvattend

Tijdens het selecteren van een relatiegeschenk is het dus goed om over de volgende zaken na te denken:

  • Waarom geef ik een relatiegeschenk weg?
    Acquisitie? Klantenbinding? Goedmakertje?
  • Hoeveel mag het geschenk kosten?
    Belangrijk: hoeveel relatiegeschenken worden weggegeven.
  • Is de kwaliteit van het geschenk in orde?
    Is de leverancier betrouwbaar?
  • Is het geschenk voldoende afgestemd op de persoon die het ontvangt?

Veel succes bij het selecteren van leuke relatiegeschenken!

Foto: stevendepolo