Logopedie bij kinderen

Communiceren op jonge leeftijd is al erg belangrijk, hierbij is het van belang dat er een goede spraakontwikkeling is en dat de juiste taal wordt gebruikt. De ontwikkeling van de spraak bij kinderen is nog volop in gang tot de leeftijd van ongeveer 8 jaar, maar bij sommige kinderen gaat dit wat lastiger en hebben ze hier wat hulp bij nodig. Als ouder kan je ook helpen bij de taal- en spraakontwikkeling van je kind door zelf rustig en duidelijk te praten en regelmatig een boek voorlezen helpt hier ook bij. Natuurlijk is dit niet voldoende als je kind meer problemen heeft met de ontwikkeling van de spraak en taal, hierbij schiet de logopedist te hulp. Logopedie is dus een niet te missen onderdeel bij kinderen met spraakproblemen.

Kinderen hebben een eigen tempo

Natuurlijk heeft ieder kind een eigen tempo bij de ontwikkeling van de spraak en taal, maar er is wel een richtlijn van hoe de ontwikkeling ongeveer verloopt bij jonge kinderen. Als ze 1 jaar zijn beginnen ze met brabbelen, dit gebeurt met diverse variatie in melodie en klank. Bij 1,5 jaar komen de eerste woordjes zoals pop, bal, papa en mama, dit kunnen ook nog andere simpele woordjes zijn. Bij een leeftijd van 2 jaar maken ze zinnetjes met meer dan 2 woorden, vaak is niet nog wat onverstaanbaar. Maar dit verandert bij 3 jaar, dan worden de zinnetjes steeds duidelijker en zijn ze beter te verstaan. Vanaf 4 jaar worden de zinnen steeds beter en de opbouw ervan ook, hierna leren ze op school steeds meer taal en spraakontwikkeling. Het is voor kinderen dus erg belangrijk dat er goed in de gaten wordt gehouden wat hun spraak en taalniveau is, want als dit eenmaal achterloopt met de rest van de klas dan kan dit problemen opleveren op sociaal en leergebied. Dit is het laatste wat je wil, want dit kan consequenties hebben voor de toekomst van het kind.

Wat doet een logopedist?

Als het blijkt dat een kind last heeft met de ontwikkeling van de spraak en taal, dan wordt er gekeken naar wat er ontbreekt bij deze ontwikkeling. Vaak wordt een behandeling gegeven bij kinderen van 4 tot 8 jaar, maar soms wordt het ook al eerder ontdekt bij kinderen. Het kan zijn dat ze stotteren, slissen, broddelen, of ze hebben dyslectie, een nasale spraak of een articulatiestoornis. Door een onderzoek die de logopedist houdt bij de kinderen, word de afwijking geconstateerd en hierdoor kunnen er oefeningen worden uitgevoerd. De oefeningen worden afgestemd op het niveau en de interesse van het kind, bij jonge kinderen wordt er bijvoorbeeld vooral gebruik gemaakt van speelgoed. Een logopedist geeft ook advies aan de ouders om bijvoorbeeld thuis bepaalde oefeningen te doen die goed zijn voor de spraak en taalontwikkeling van het kind. Daarom zijn logopedisten erg belangrijk en zijn er zoveel praktijken door heel Nederland. Het komt nog steeds vaak voor dat ze worden ingeschakeld, de kinderen hebben er dus zeker behoefte aan. Naast kinderen kunnen volwassenen ook last hebben van spraakstoornissen en daarom zijn logopedisten er ook voor volwassenen.