Liefdesverdriet: Tips die werken volgens onderzoek

Liefdesverdriet is verschrikkelijk, het doet mega veel pijn en slaat je compleet uit het veld. Al helemaal als je out of the blue te horen krijgt dat je vriend er een punt achter wil zetten en jij dacht dat jullie helemaal in love waren. Maar ook als je zelf de relatie beëindigt hebt kun je overmand raken door liefdesverdriet. Wij hebben tips verzameld die wetenschappelijk ondersteund worden en waardoor je sneller van je liefdesverdriet afkomt. 

Je ex maakte een belangrijk deel uit van je leven en bij een break-up raak je meer kwijt dan de liefde alleen. Een break-up is moeilijk en het verwerken hiervan kun je op verschillende manieren doen. Als een relatie verbroken wordt gaat dat je niet in de koude kleren zitten. Je had immers een band met je ex, deelt herinneringen samen en houd in veel gevallen nog steeds van m’.

De pijn van een gebroken hart is heftig en dit voel je ook lichamelijk. Het is bewezen dat het pijngebied in je hersenen net zo actief is bij liefdesverdriet, als wanneer je een arm of been breekt. Een scherpe, diepe pijn die continue aanwezig is en waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Bij een gebroken ledemaat weet wanneer het ongeveer genezen zal zijn. Bij liefdesverdriet heb je geen idee hoelang het zal gaan duren en dat maakt het ook zo moeilijk.

Pijnlijke fases tijdens liefdesverdriet

Er is geen kant-en-klare remedie, ieder mens verwerkt het op zijn eigen manier. Maar als je er midden in zit gaan je gevoelens en gedachtes alle kanten op. Dit is uitputtend en ook heel stressvol. Je gaat door verschillende emoties heen en ervaart fases van ontkenning, boosheid, somberheid, uitvluchten en uiteindelijk ga je over in acceptie. Om die acceptatie te versnellen helpen onderstaande tips!

Liefdesverdriet verwerken doe je zo!

1. Nodig vriendinnen uit

“if you want to fix a broken heart, friends have got the best glue” wij geloven hier heilig in. Bel of app je vriendinnen en nodig ze uit. Zij kennen je als geen ander en zullen je er ook op wijzen als je alles gaat over romantiseren.

Zo een reality check wil je misschien niet horen op dat moment, maar ze zijn er om jou te helpen en bieden je de nodige afleiding. Bij je besties kun je ongegeneerd jezelf zijn en een traan afwisselen met een lach. Precies wat je nu nodig hebt, het lucht op en ook je stress niveau zal dalen volgens onderzoek.

2. Verwerk liefdesverdriet met droevige muziek

Al staat droevige muziek je momenteel erg tegen en lijkt iedere tekst ineens verdomd erg op hetgeen jij nu meemaakt. Toch heeft deze muziek volgens onderzoek een bewezen effect op je. Je emoties worden beïnvloed en je hersenen koppelen zich aan de muziek en de teksten. Dit zorgt voor verwerking waardoor je je toch een stuk beter voelt. Voor droevige teksten over break up’s en liefdesverdriet, is Adele’s album ’21’ een must listen. Deze vrouw weet als geen ander een gebroken hart te verwoorden in haar teksten en je kunt er heerlijk op meeblėren. Minder leuk voor de buren, maar het is een faaaase.

3. Praat erover en wees ook eerlijk naar jezelf

Het is belangrijk om je hart te luchten en veel over de break-up te praten. Er zullen dagen zijn dat je zijn naam vervloekt en niet meer wilt horen, maar uit onderzoek is gebleken dat er niet over praten leidt tot meer negativiteit. Je ex verbannen uit je hoofd en de happy single uithangen werkt helaas niet zo goed, als het misschien lijkt. Hierdoor zul je je juist eenzaam gaan voelen, je liegt anderen en jezelf voor. Waardoor je de breuk niet goed verwerkt. Door het verdriet van je af te praten leer je ook anders naar de situatie te kijken en blijf je realistisch.

4. Vind jezelf opnieuw uit

Als je uit een lange relatie komt en net weer single bent, heb je misschien geen idee wie je bent zonder je ex. Uit onderzoeken is gebleken dat bij langdurige relaties, de identiteit enorm op elkaar gaat lijken. Misschien ben je ontzettend in de war en heb je geen idee hoe je weer voor jezelf moet leven. Maar bekijk het van de positieve kant, de hele wereld ligt weer voor je open!

Dit is in het begin eng maar grijp deze situatie aan om een nieuwe ik te ontdekken. Dingen die je hebt gelaten voor je partner of die je door een bepaalde sleur in je leven niet hebt ondernomen kun je nu gaan doen. Schrijf je in voor een cursus of probeer een nieuwe hobby. Door actief met jezelf aan de slag te gaan, kom je sneller over je ex heen en zul je ontdekken dat het leven ook fantastisch kan zijn zonder relatie.

5. Rebound Guy

Alleen is ook maar alleen en nu kun je een keer het veelbesproken Tinder gaan uitproberen. Dit moet je natuurlijk pas doen zodra je hier aan toe bent en een date je wel leuk lijkt. Volgens onderzoek maakt verder gaan met een ander, gelukkiger dan langdurig alleen blijven. Hierdoor kom je sneller over liefdesverdriet heen en vergeet je je ex ook vlotter. Dit wil niet zeggen dat je alleen niet happy kunt zijn, het werkt gewoon goed voor een aantal zaken. Je ontdekt dat je nog goed in de markt ligt, al denk je momenteel van niet en een beetje plezier doet een mens goed.

6. Take your time

Hoe cliché ook geef jezelf genoeg tijd om deze moeilijke tijd te verwerken. Een break-up is pijnlijk en de emoties zijn heftig, je bent iemand kwijt waar je je leven mee deelde. Het is normaal dat je dit niet eventjes snel achter je laat. Dat goede dagen zich afwisselen met slechte dagen waarop je je weer ellendig voelt.

De tijd gaat misschien langzaam maar het is uiteindelijk wel de beste manier om een gebroken hart te verwerken. Uiteindelijk zul je hierdoor beter met je emoties om kunnen gaan en weer gelukkig worden, onderzoekers beamen dit. Dood de tijd met Videoland en wat comfort food om te ontspannen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to site top