Online radio vs FM radio.

Steeds meer mensen maken gebruik van de vele voordelen die het internet ons brengt, het net brengt immers nieuwe kansen voor iedereen, ben je als bedrijf een beetje oud bollig of traag van begrip dan laat je veel liggen als je denkt dat online gevonden worden niet belangrijk voor je is. Dit zien we duidelijk terug bij grote retailers die we vaak failliet zien gaan, maar dit zien we ook goed terug bij de verschillende radio stations die niet willen geloven in online radio.

Online Radio.

De bekende radio stations zoals radio 538, Q music, 3Fm en ga zo maar door, vrijwel alle FM zenders zijn erg stug als het aankomt op online radio luisteren, ze hebben we allemaal een online versie van hun radio station, maar willen hier niet aan toegeven, dit is op zich wel begrijpelijk omdat ze hier hun monopoly positie mee kwijtraken, en daarmee  veel minder inkomsten zullen genereren met advertenties.

On demand luisteren.

Het is logisch dat steeds meer mensen gebruik maken van online radio, er is tenslotte op het internet veel meer keuze en een groot aanbod waar je als luisteraar uit kunt kiezen, zo kun je naar radio stations luisteren met een specifiek genre, of kun je on demand naar 1000den verschillende podcasts luisteren, waar en wanneer jij wilt. De Fm Radio zal steeds minder beluisterd worden en meer plaats moeten gaan maken voor online radio en de podcast. Een goed voorbeeld is de zender Deep FM, dit is nu al de nummer een 1 in Dance, en bied een breed scala aan elektronische muziek genres zoals Deep House, House, Nu Disco maar ook voor Funky House kun je er goed terecht. En dat terwijl dit een online radio station is.

Podcasts.

On demand luisteren met podcasts is enorm aan het groeien, meer mensen ontdekken de voordelen en het gemak en plezier van een podcast, je hebt ze tegenwoordig in allerlei categorieën, of je nou muziek wilt luisteren, naar je favoriete DJ, je favoriete Genre, de Beste Deep House Podcast of het laatste nieuws, tips en trucs over de meest uiteenlopende onderwerpen, er is altijd wel een podcast voor te vinden. Ook adverteerders vinden hun weg naar deze diensten en verlaten hiermee steeds vaker de traditionele FM radio.

DAB+

Wat de FM zenders nu proberen te doen, is om je afhankelijk te maken van DAB+ radio, dat is ongeveer hetzelfde als Digitale TV maar dan voor de radio, bij de tv is dit gelukt, op het moment dat kijk geld afgeschaft werd en iedereen gratis tv kon kijken hebben de grote maatschappijen digitale tv bedacht en je compleet afhankelijk gemaakt door ruis op de gratis kabel tv te gooien zodat je wel over moest stappen naar digitale TV. Dit is wat de grote FM radio zenders nu proberen te doen met DAB+ je afhankelijk maken van een betaalde dienst zodat ze hun inkomsten zeker kunnen stellen. Echter is dit nu al een flop en trapt het gros hier niet in, we hebben tenslotte Youtube, Spotify en nog veel meer van dit soort diensten waarmee we alles kunnen luisteren wat we maar willen en wanneer we maar willen.