Virus op je smartphone?

vergelijk simonlyBijna iedereen die een computer of laptop heeft, heeft weleens te maken gehad met een virus op zijn systeem. Zeker vroeger, toen er nog geen echt goede virusscanners waren, was het risico veel groter om besmet te raken met een vervelend virus dan in deze moderne tijd. Het vervelende was, dat je hele besturingssysteem zo traag kon worden, dat de enige oplossing was om Windows opnieuw op je computer te installeren. Dat kost natuurlijk veel tijd, omdat je al je programma’s weer opnieuw dient te installeren bij een compleet nieuwe installatie van het besturingssysteem.
Maar we treffen nu ook virussen aan op tablets en smartphone. Want nu tegenwoordig zo goed als iedereen een goedkoop mobiel abonnement met internet heeft , kunnen we van het internet apps en andere zaken downloaden, maar ook kwaadaardige virussen en andere nare malware. Gelukkig is een en ander wel weer te herstellen, maar wat dat betreft is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Ook op de smartphone en de tablet kan gewoon een goede virusscanner worden geïnstalleerd om te voorkomen dat virussen op ons apparaat terecht komen.

Android virus

Zo is er bijvoorbeeld het vervelende Android virus Godless. Het virus bestaat uit een stuk malware waarmee derden toegang kan worden verschaft tot je mobiel telefoon met alle gevolgen van dien. Het virus kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat apps worden geïnstalleerd zonder dat jij dat door hebt. Ook kunnen er opeens hele irritante advertenties worden vertoond tijdens het surfen op internet met je mobiele telefoon. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wat achter veel vervelender is, derden kunnen met je meekijken als via de Smartphone inlogt op je bank en wellicht inloggegevens en andere privé gevoelige informatie onderscheppen.

Virus via een app

Meestal komt het virus op je smartphone als je een app installeert zonder correct certificaat. Let er dus op, ook wil je een app downloaden via de Google Play Store, dat het een betrouwbare app is en geen vage applicatie die niemand verder kent. Maar mensen met een wat nieuwe smartphone waar Android Marshmallow op is geïnstalleerd, hoeven zich geen zorgen te maken. Op die mobiele telefoons kan het Godless virus niet worden geïnstalleerd. Het is bij het schrijven van dit artikel overigens nog niet bekend of er al een oplossing is voor het nare virus, maar als die er nog niet is zal die er ongetwijfeld op korte termijn komen. Maar in ieder geval, pas op met het installeren van apps op je smartphone, een gewaarschuwd man telt immers voor twee.