De voetballer Marc Wilmots, bondscoach van Belgisch voetbalelftal

Marc Wilmots voetbalshirtsMarc Wilmots werd op 6 juni 2012 bondscoach van het Belgisch voetbalelftal na een eerdere periode als bondscoach ad interim. In mei 2014 verlengde hij zijn contract bij de Belgische bond tot medio 2018 en plaatste zich voor het EK 2016. Als international voor de Rode Duivels heeft Marc Wilmots een indrukwekkende carriere achter de rug. De belangrijkste hoogtepunten laten wij hieronder de revue passeren.

Wilmots heeft meer dan 70 interlands voor de Rode Duivels gespeel en heeft meer dan 28 doelpunten gescoord. Wilmots werd in 1990 voor de eerste keer geselecteerd voor de nationale ploeg en mocht mee naar het WK 1990 in Italië. Hij was bankzitter en kwam op het toernooi niet aan spelen toe.

 

Op 25 maart 1992 scoorde hij zijn eerste goal voor de Rode Duivels. België nam het in een vriendschappelijk duel op tegen Frankrijk. Wilmots mocht aan de rust invallen en bracht België een minuut later op een 2-3-voorsprong. Uiteindelijk werd het 3-3.

Bondscoach Paul Van Himst selecteerde de toenmalig aanvaller van Standard ook voor het WK 1994 in de Verenigde Staten. Hij moest opnieuw tevreden zijn met een rol als invaller. Enkel in de groepsfase, toen België al zeker was van de volgende ronde maar er nog groepswinst op het spel stond, mocht Wilmots meespelen tegen Saoedi-Arabië. België verloor met 0-1, greep naast groepswinst en vloog er een ronde later uit tegen Duitsland.

Eind jaren 90 kreeg Wilmots onder leiding van bondscoach Georges Leekens een belangrijke rol. Wilmots, een natuurlijke leider op en naast het veld, werd de aanjager van het team. Hij speelde in steun van de spitsen en verzette veel werk op het middenveld.

Op het WK 1998 scoorde Wilmots twee keer tegen Mexico. Hij bracht België 2-0 voor, maar de Mexicanen kwamen uiteindelijk nog op gelijke hoogte. De Rode Duivels speelden in totaal drie keer gelijk en haalden de tweede ronde niet.

In 2000 nam Wilmots voor het eerst deel aan het Europees Kampioenschap. België en Nederland waren als gastland geplaatst. Ook onder bondscoach Robert Waseige was Wilmots een vaste waarde. België won in de openingswedstrijd van het toernooi met 2-1 van Zweden, maar verloor vervolgens van zowel Italië als Turkije met 2-0.

Twee jaar later trokken Wilmots, inmiddels aanvoerder, en de overige Rode Duivels naar het WK in Japan en Zuid-Korea. In de aanloop van het WK klopte België regerend wereldkampioen Frankrijk met 1-2, na een late goal van Wilmots.

Ondanks de rumoerige sfeer rond de spelersgroep speelden de Duivels in de openingswedstrijd van het toernooi gelijk tegen gastland Japan. Wilmots opende de score via een omhaal. Ook in het volgende duel, tegen Tunesië, opende hij de score. De wedstrijd eindigde opnieuw op een gelijkspel, waardoor België moest winnen van Rusland. Kapitein Wilmots scoorde voor de derde keer op rij en loodste zijn team naar een 3-2 zege. Hij is tot op heden WK-topschutter aller tijden voor België. Uiteindelijk werd België met 2 – 0 uitgeschakeld door Brazilië. Na het WK zette Wilmots een punt achter zijn interlandcarrière.