Vrouwenklachten en hormonen

Ongesteld zijn, zwanger zijn, de overgang …. Het vrouwenlichaam leidt een turbulent leven! Vanaf de eerste menstruatie tot de overgang, spreekt men van de vruchtbare periode. Alles in het lichaam is er dan op ingesteld om kinderen te krijgen. Vrouwelijke hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder elke maand na de menstruatie weer wordt opgebouwd. Progesteron regelt de menstruatie en dus dat het slijmvlies maandelijks wordt afgebroken.

Zolang uw hormonen in evenwicht zijn, is er niets aan de hand en voelt u zich goed. Uw menstruatie en de overgang kunnen die hormoonhuishouding echter beduidend overhoop gooien.

Klassieke homeopathie en natuurgeneeskunde kunnen ertoe bijdragen uw hormonen in evenwicht te houden om hormoonschommelingen op te vangen.
Typische klachten
Bij de volgende typische vrouwenklachten kan specialist uitkomst bieden bij:
PMS (Pre Menstrueel Syndroom):
chagrijnig, depressief, …
menstruatieklachten:
buikpijn, hoofdpijn, veel of te weinig bloedverlies, te snel weer ongesteld of juist niet, …
zwangerschap:
vocht vasthouden, misselijk, obstipatie, urineverlies, …
overgang:
opvliegers, onregelmatige menstruaties, pijn in gewrichten, prikkelbaar, …
chronische blaasontsteking
schimmelinfecties, candida

Meer over de overgang

De overgang is geen aandoening maar een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. Een fase waarbij het lichaam verandert doordat de eierstokken minder hormonen (oestrogeen) gaan produceren. De verschijnselen die hiermee gepaard gaan, worden veroorzaakt door veranderingen en schommelingen in de hormoonhuishouding. De hormonen zijn druk in de weer om het veranderingsproces van de vruchtbare periode naar de onvruchtbare periode tot stand te brengen. Dat kan nogal wat klachten met zich meebrengen zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, botontkalking, gewichtstoename, gespannen borsten en ongewild urineverlies. De menopauze is het moment waarop de menstruatie helemaal stopt. Dit valt gemiddeld rond het 52ste levensjaar. Met een dna-test. kan je uitzoeken of je nog zwanger kunt worden. Fascinerend is dat voor de ene vrouw deze levensfase geruisloos voorbijgaat terwijl de ander bijzonder veel hinder ondervindt. Waar ligt dat dan aan?

Een niet te verwaarlozen factor bij het al dan niet ongemerkt door de overgang heengaan, blijkt vooral cultuurgebonden te zijn. In culturen waar oude vrouwen veel status hebben, kijken vrouwen zelfs vol verlangen uit naar de overgang en melden ze helemaal geen lichamelijke of psychische klachten. Maya-vrouwen weten niet waar je het over hebt als je ze vraagt of ze last hebben van het stoppen van de menstruatie en ook Japanse vrouwen voelen zich hooguit af en toe een beetje wee en hebben nooit opvliegers. Dat kan overigens in Japan ook aan het sojarijke dieet liggen: soja bevat een stof die bijna identiek is aan het oestrogeen-hormoon.