Wel of geen annuleringsverzekering?

Voor of tijdens de reis kan er veel situaties voorkomen dat je vakantie wil annuleren. Gelukkig bestaan daar verzekeringen voor die de kosten kan vergoeden. Wanneer je een vakantie gaat boeken krijgt je meestal ook de vraag of je er een annuleringsverzekering bij wil afsluiten. Veel mensen vragen zich af of het wel zinvol is om een annuleringsverzekering af te sluiten. Er zijn situaties waarbij een verzekering van grote nut kan hebben denk hier aan overlijden van je dierbare, plotselinge werkloosheid of wanneer je een grote financieel schade lijdt zoals afgebrand huis. Gelukkig zijn dit situaties die weinig voorkomen in je leven. Wel spelen er momenteel andere situaties waarbij je niet op vakantie wil/kan. Denkt maar aan terroristische aanslagen en natuurrampen die de laatste jaren steeds vaker voorkomen. Overheid geeft dan als de situatie echt onveilig is een negatief reisadvies.

Wat dekt je verzekering niet?

Gelukkig dekt een annuleringsverzekering de kosten in vrij veel situaties. Maar hou er rekening mee dat lang niet alles gedekt is. Je kind wordt ziek en je wilt je vakantie afbreken. Dan krijg je niks vergoed, omdat het immers niet om een ernstige ziekte gaat. Wanneer een dierbare vriend overlijd terwijl je op vakantie bent vergoed de verzekeraar dit niet. Ze kijken alleen naar familieleden. Slechte weersomstandigheden op je vakantieadres en zelfs noodweer zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van het noodweer niet meer te gebruiken is. Bij de volgende situaties word je reiskosten vaak wel vergoed. Controleer dit altijd goed bij je verzekeraar.

– Overlijden of ernstige ziekte van uzelf of een naast familielid
– Medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden door u, uw partner of een kind
– Overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie u zou verblijven
– Complicaties bij een zwangerschap
– Echtscheiding
– Onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning
– Ernstige schade aan uw huis of bedrijf
– Onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband
– Aangaan van een nieuw dienstverband na werkeloosheid
– Onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum
– Diefstal of uitval van het voertuig waarmee u op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek

De premie van een annuleringsverzekering bedraagt ongeveer 3,5 tot 4,5 procent van de volledige reis- of huursom. Bij een reissom van 3000 euro is dat gemiddeld zo’n 120 euro.

Ben je nog op zoek naar een reisverzekering kijk dan even hier